Home

Volkstuinvereniging Klein Grondbezit heeft twee tuincomplexen in Dordrecht.

Het ene complex is gelegen aan de Provincialeweg, naast tuincentrum Tuinwereld. Het andere complex ligt in de hoek Rijksstraatweg –  Wieldrechtse Zeedijk (Tweede Tol).  Het voorste complex daar is van een collega-tuinvereniging.
Onze vereniging – Klein Grondbezit – ligt wat verderop aan de weg.

Op beide complexen samen tuinieren met veel plezier ruim 200 tuinders. Want wat is er mooier en gezonder dan verse groenten van het land halen en deze dezelfde dag nog op tafel zetten?

Wat Klein Grondbezit voor onszelf bijzonder maakt is dat het ledenbestand van Klein Grondbezit Dordrecht heel divers is. Het bestaat uit alle leeftijdsgroepen en is een duidelijke afspiegeling van de Dordtse bevolking.

Deze diversiteit maakt dat we ook verschillende vormen van tuinieren zien: Tuinders die allerlei soorten groente kweken voor hun gezin en familie (en de vriezer). Daarnaast tuinders die experimenteren met biologisch tuinieren, tuinders die hun tuin inrichten met een combinatie van bloemen en groente / fruit, en zelfs enkele tuinders die werken volgens principes van de permacultuur. 

Het mooie is dat dat bij Klein Grondbezit allemaal naast elkaar bestaat. ieder mag tuinieren zoals hij zelf wil, zo lang hij zijn buren niet hindert in zíjn of háár manier van tuinieren. Dat betekent dat we behalve die vrijheid ook afspraken hebben.

Onderhoud je tuin, verwijder onkruid, zorg dat je perceel er verzorgd uitziet. De tuincommissie ziet er op toe dat die afspraken worden nageleefd. 

Hoewel Klein Grondbezit meer een tuindersvereniging is om te tuinieren, dan om uitsluitend te recreëren op het terras voor een mooi tuinhuisje in het groen, zijn voor veel mensen de sociale contacten die het werken op de tuin biedt, heel belangrijk. De een heeft een klein plaatsje, waar de buurtuinders hun stoelen naar toe slepen om samen “een bakkie te doen”, de ander heeft een machine die de ander kan lenen, en in tijden van bijzondere omstandigheden zijn er vaak mensen te vinden die elkaar helpen. De uitwisseling en onderlinge inspiratie tussen al die verschillende tuinders en verschillende manieren van tuinieren draagt daar zeker aan bij. 

Klein Grondbezit heeft daarmee behalve een functioneel doel (de oogst) ook een recreatieve en sociale (culturele) functie.