Coloradokever

*****LET OP*****
Zowel op het complex Tweede tol als op de Provincialeweg is de Coloradokever gesignaleerd.
De kever wordt ongeveer een centimeter lang en lijkt door zijn bolle en ronde lichaam wat op een lieveheersbeestje. De coloradokever is geel tot geeloranje van kleur aan de bovenzijde en heeft altijd strepen in plaats van vlekken. Het is een gemakkelijk herkenbare soort door de gele kleur van de dekschilden en de tien zwarte strepen; vijf aan iedere zijde.
De coloradokever is een belangrijke plaag voor de aardappelplant, met name de larven ervan zijn erg vraatzuchtig en kunnen aardappelvelden geheel ontbladeren.
De vrouwtjes leggen grote aantallen eitjes en de larven zijn giftig, zodat ze weinig vijanden hebben.
Bestrijding:
Allereerst op eitjes controleren en zoveel mogelijk kevers vangen, met behulp van een plastic bakje met een laagje water. Zonder water kruipen de kevers weer uit het bakje. Zodra ze aangeraakt worden laten ze zich vallen. Dus het bakje precies eronder houden. Even de plant controleren of ze al de gele eitjes aan de onderkant van het blad hebben afgezet. Meestal zijn er meerdere legsels op een plant. Deze stuk drukken of het blad met eitjes afplukken. Als alle eitjes vernietigd zijn is het probleem over. Anders dagelijks naar larven zoeken en deze weer opvangen in het bakje of dooddrukken. De kans is klein dat je de larven allemaal in een vroeg stadium, wanneer ze zo klein zijn als speldenknoppen, zal zien. Maar ze groeien razendsnel, ten koste van de planten. Alleen als je dit dagelijks kan doen is dit een oplossing.
Als je niet dagelijks kan controleren, b.v. als je met vakantie gaat, is spuiten helaas de oplossing. Er zijn in de handel een aantal specifieke spuitmiddelen te verkrijgen zoals Calypso of Pyrethrum.

Reacties zijn gesloten.